Здравният министър Стойчо Кацаров и медиците от Пирогов сложиха край на

...
Здравният министър Стойчо Кацаров и медиците от Пирогов сложиха край на
Коментари Харесай

Кацаров и протестиращите от Пирогов се споразумяха

Здравният министър Стойчо Кацаров и медиците от " Пирогов " сложиха край на абсурда, който към този момент няколко дни занимава публичното внимание. 

 

От Министерството на здравеопазването оповестяват, че през днешния ден във ведомството се е провела среща сред министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, заместник-министъра на опазването на здравето доктор Александър Златанов, ръководителя на управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, ръководителя на столичната гилдия на съсловната организация доцент Асен Меджидиев, 13 представители на протестиращите медици, измежду които и ръководители на синдикатите и новия шеф на болничното заведение проф. Иван Поромански.

На срещата е било реализирано следното съглашение:

- Изказваме страдание за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение.

- Установените административни нарушавания ще бъдат прегледани от способените органи.

- Продължаваме да имаме доверие на лекарите от „ Пирогов “.

- Обединяваме се към нуждата от промяна в опазването на здравето.

И двете страни са изразили страдание за разменените реплики, които са довели до напрежение, сподели пред публицисти ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Той добави, че откритите от НЗОК нарушавания ще бъдат прегледани от способените органи, като преди тяхното изговаряне, те не вменяват виновност на работещите в болничното заведение.

" Имаме доверие на всички лекари от " Пирогов ", имали сме и продължаваме да им имаме доверие. Всички се обединихме към обстоятелството, че е нужна здравна промяна ", добави още Маджаров.

Удовлетворение от това, че са отпаднали подозренията, които бяха стартирани, и се отнасяха за някакви нарочни злоупотреби, изрази доктор Камен Данов, доктор в " Пирогов ".

" Помолих служебния министър да предложи смяна в системата на клиничните пътеки, тъй че всяка активност да бъде остойностена, в това число и лекарският труд ", уточни доктор Данов.

" Тази среща трябваше по-рано да бъде направена, с цел да се успокоят медиците в " Пирогов ", сподели заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов. Идеята на срещата беше да няма подозрение в това, че лекарите би трябвало да правят главно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите им, добави той.

По думите му някои от предложенията, дадени по време на срещата, са част от бъдеща промяна. Златанов уточни, че се е открило фактически, че " при тази пандемия, при съществуване на една или две клинични пътеки, се оказват луфтове в законодателството " и може да се обмисли да има и други клинични пътеки - за лекуване на следствията от вируса, с цел да се усещат лекарите спокойни и последното нещо, за което да се грижат, да са административните тежести.

Припомняме, че по-рано през днешния ден медиците от " Пирогов " заплашиха да пренесат митингите си пред президентството.

Само преди няколко дни президентът Румен Радев съобщи: " Никога не съм попечителствал министри в кадровите им решения, българите чакат ефикасен модел на опазването на здравето ".

" Делегирал съм цялостно право на министрите да дефинират своята кадрова политика. Те би трябвало да го вършат стимулирано ", акцентира президентът. По думите му едно от огромните упования на всички българи е да се откри най-накрая ефикасен модел на българското опазване на здравето, защото явно сегашният не работи добре и води до прецеденти и неприемлива хилавост в системата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР